5 tips voor je eerstvolgende bikepacking trip
Hoe minder je meeneemt, hoe meer plezier je hebt
Verdeel het gewicht van je bagage gelijk tussen de voor- en achterkant van je fiets
Je stuurvaardigheid wordt sowieso beïnvloed door het gewicht van je tassen. Dat is een feit waar je niet aan onderuit kan. Je kan die impact echter wel minimaliseren door je bagage ongeveer gelijk te verdelen tussen je twee belangrijkste tassen: onder je zadel en aan je stuur.
Vooraan steek je het materiaal dat je tijdens je rit niet nodig hebt. Je zadeltas vul je ook eerst met ‘minder urgent’ materiaal. Arm- en beenstukken, extra eten, schoenovertrekken, dat steek je er helemaal op het einde in. Dan kan je dat ook extra snel nemen wanneer je het nodig hebt. Een fluo regenjasje kan je zelfs voor extra zichtbaarheid buitenom op je tas gespen.
Zit een tikkeltje rechter voor meer comfort
Bikepacken houdt vaak in dat je vele uren op de fiets zit in dezelfde houding. Je zal snel merken, even snel ‘en danseuse’ een heuvel bestormen, dat doe je niet zo vaak.
Onze Kanzo’s geven sowieso al meer comfort dan pakweg onze Fenix, maar door nog iets rechter te zitten ontlast je jouw onderrug nog meer. Hoe kan je dat doen? Door bijvoorbeeld een spacer extra te monteren. Dan zit je iets rechter en dat is meteen ook de enige aanpassing die je hoeft te doen. Je zadelhoogte veranderen of je stuur kantelen doe je beter niet.
Plan niet te ambitieus
Reken per ‘fietsuur’ ongeveer een kwartier tot twintig minuten extra. Want je zoekt tussendoor een plekje om te eten, je doet een regenvestje aan of neemt een foto op een leuke plek en zo wordt je geplande rit van zes uur toch snel acht uur.
Zie je een leuk baantje en wijk je even van jouw route af? Da’s helemaal geen probleem als je jouw tijd ruim inschat en de afstand niet te groot maakt. Het zorgt zelfs voor een extra dimensie in jouw bikepacking avontuur, want fun staat hier toch centraal!
Zorg dat je de ideale fietspartner hebt. Of vertrek alleen!
Bikepacken met je vrienden kan ontzettend leuk zijn, maar maak goede afspraken zodat je weet met wie je op pad gaat. Je beste maat naast de fiets is misschien niet je beste partner op de fiets. Belangrijk is dat hij dezelfde instelling heeft: wil je op de fiets eten of ’s middags een langere tussenstop doen? Rond welk uur wil je elke dag vertrekken? Misschien kan het zelfs bevrijdend aanvoelen om er helemaal in je eentje op uit te trekken. Reisgezellen kom je toch overal tegen?!